BIE SURE
Vlasakker 98
3124 AL Schiedam
010 - 4707165
06 - 26112147
Email Bie Sure
 logo


Bie Sure > Hypotheek > HypotheekvormenHet afsluiten van een hypotheek is maatwerk. Wist u dat er maar liefst honderden varianten mogelijk zijn? Het is daarom van belang om u goed voor te laten lichten en een hypotheek te kiezen die is toegesneden op uw persoonlijke situatie. Niet alleen omdat een hypotheek vaak voor langere tijd wordt afgesloten, maar ook omdat de hypotheek een wezenlijke invloed heeft om het bedrag dat u maandelijks aan andere zaken kunt besteden.

Daarom is het verstandig om voldoende tijd te nemen voordat er een offerte wordt aangevraagd. Ga niet af op ťťn voorstel, want de verschillen kunnen groot zijn. Bovendien wilt u een weloverwogen beslissing nemen, het (laten) vergelijken van hypotheekberekeningen is dan in ieder geval aan te raden. Doordat Bie Sure gespecialiseerd is in hypotheken, kunnen wij u hiermee helpen.

De vele verschillende hypotheekvarianten kunnen we terugbrengen tot drie verschillende hypotheekvormen:
 • Hypotheken waarbij gedurende de looptijd wordt afgelost
 • Hypotheken waarbij aan het einde van de looptijd wordt afgelost
 • Hypotheken waarbij niet wordt afgelost
De verschillen zitten dus in de wijze van aflossen.


     Hypotheken waarbij gedurende de looptijd wordt afgelost:

Deze variant behoort tot de oudste hypotheekvormen en kenmerkt zich voornamelijk doordat de hypotheekschuld gedurende de looptijd minder wordt. Hierdoor neemt niet alleen uw schuld af, maar zal ook uw belastingvoordeel elk jaar afnemen. Door ons huidige belastingstelsel zijn deze varianten niet zo populair.

De twee verschillende vormen zijn:
 • De lineaire hypotheek Bij een lineaire hypotheek betaalt u maandelijks een vast bedrag aan aflossing, waaroor de restschuld elke maand daalt en u steeds minder rente betaald. Daardoor wordt het fiscale voordeel ook steeds kleiner.
 • De annuÔteitenhypotheek Bij een annuÔteitenhypotheek betaalt u elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. In het begin betaalt u veel rente en weinig aflossing, aan het eind van de looptijd is dit net andersom. Het fiscale voordeel is in de beginjaren dus groter dan aan het einde van de looptijd.
Wellicht zijn deze vormen een overweging wanneer u juist in de beginjaren veel kosten hebt buiten de hypotheek om of wanneer uw inkomen gedurende de jaren zal afnemen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen of het nabije pensioen.


     Hypotheken waarbij aan het einde van de looptijd wordt afgelost:

Door ons huidige belastingstelsel, wordt deze variant het meest afgesloten. De hypotheek wordt namelijk niet gedurende de looptijd afgelost, maar aan het einde daarvan. Vaak wordt de aflossing gedaan met een spaarpot welke u naast de hypotheek opbouwt. Na 30 jaar kan er voldoende in zitten om (een deel van) uw schuld te kunnen inlossen.

U lost dus gedurende de looptijd niet af. Dit houdt dus in dat de hypotheekschuld gelijk blijft en dus ook uw aftrekbare rente. Hierdoor profiteert u optimaal van de renteaftrek mogelijkheden.Doordat deze variant zo enorm populair is, bestaat er een enorme wildgroei aan verschillende hypotheekvormen. De meest gangbare zijn echter:
 • De spaarhypotheek Dit is een hypotheek met een spaar- en een levensverzekering. Hierbij bestaat de premie uit een deel voor het sparen en een deel voor het afdekken van het risico. Met de spaarpremie lost u altijd aan het einde van de looptijd de gehele lening af.
 • De levenhypotheek De levenhypotheek is een hypotheek met een levensverzekering. Deze levensverzekering bestaat uit een spaar/beleggingspremie en een risicopremie. Met de spaar/beleggingspremie bouwt u een vermogen op, waarmee u de hypotheek aan het einde van de looptijd geheel of gedeeltelijk kunt aflossen.
 • De beleggingsrekeninghypotheek De beleggingsrekeninghypotheek is een hypotheek zonder levensverzekering. U betaalt in plaats van aflossing een inleg op een beleggingsrekening. Het vermogen op de einddatum is dus niet gegarandeerd en afhankelijk van ontwikkelingen op de beurs.
 • De hybride-hypotheek Met de hybride-hypotheek kunt u sparen op een spaar/beleggingsrekening. Deze rekening heeft een gegarandeerd rendement ter grootte van de hypotheekrente. U bepaalt zelf de verhouding tussen sparen en beleggen en dit kunt u tussentijds wijzigen.
De verschillen tussen deze hypotheken zijn echter moeilijk te onderscheiden en onderling te vergelijken. Dit komt doordat de samenstelling tussen sparen en beleggen per geldverstrekker en hypotheekaanbieding kunnen verschillen. Voor een goede vergelijking dient u daarom ook naar een specialist als Bie Sure te gaan.


     Hypotheken waarbij niet wordt afgelost:

In een aantal gevallen bent u niet verplicht af te lossen. Dit houdt in dat uw schuld blijft bestaan totdat u de lening zelf aflost door bijvoorbeeld de verkoop van uw woning. Hierdoor geniet u maximaal 30 jaar van een optimale renteaftrek.

Deze variant kent een tweetal vormen:
 • De aflossingsvrije hypotheek De aflossingsvrije hypotheek kent geen tussentijdse aflossingen. U betaalt alleen rente op de einddatum.
 • De krediethypotheek De krediethypotheek is een vreemde eend in de bijt en kent soms wel en soms geen tussentijdse aflossingen. Over het algemeen betaald u alleen rente. De krediethypotheek kenmerkt zich door het feit dat u tussentijdse opnamen kunt doen en versnelt kunt aflossen.
De moderne hypotheek heeft vaak verschillende varianten gecombineerd. Zo is een deel spaarhypotheek en een deel aflossingsvrij zeer gebruikelijk. Ook hebben de meeste geldverstrekkers voor hun variant een eigen naam bedacht, dit maakt het voor de leek niet overzichtelijker.

Doordat er zoveel verschillen in vorm, variant, naam, samenstelling en combinatie bestaat, is het zelf vergelijken van hypotheekberekeningen en offertes vaak een onbegonnen taak. Hiervoor kunt u beter een afspraak maken met Bie Sure.Erkend Hypotheekadviseur


Naar bovenNaar bovenNaar boven


© WWW.BIESURE.NL  |  EMAIL BIE SURE  |  T:010 - 4707165  |  M:06 - 26112147